Clublokaal

De ‘verzorgers’ van TWC Cyclist. Ze zijn er steevast als de moegestreden pedaleurs van Cyclist na een stevig Ardennentochtje op het thuishonk in de stoelen ploffen, maar net zo graag zwaaien ze A- én B-groep uit bij de start van een meerdaagse tocht: Mientje en Huub Damoiseaux van café Aan de Kirk, de ‘verzorgers’ van TWC Cyclist.

Al ruim vijfentwintig jaar, staan Mientje en Huub wekelijks klaar voor hun mannen. Ze organiseren feestavonden als er iets te vieren valt, smeren broodjes en trakteren op soep en vlaai als de clubleden thuiskomen van een fiets-meerdaagse en zijn zelfs fijne sponsoren van clubtenues.

Wielercafé Aan de Kirk is in de loop der jaren een begrip geworden bij het wielerminnend publiek in Zuid-Limburg. In de feestzaal van het café zijn vele trofeeën, foto’s en kampioenstruien de getuigen van een rijke wielerhistorie in Sibbe. De successen van de wielerfamilie Harings worden er gedocumenteerd aan de hand van ingelijste krantenverslagen, fraaie overwinningsfoto’s en leiderstruien uit een roemrijk verleden.

Maar ook toppers als Eddy Merkx en Roger de Vlaeminck waren er meermaals te gast, zoals bijvoorbeeld tijdens het wielerforum ‘Toppers van Toen’ bij gelegenheid van het WK Wielrennen in 1998. Een ingemetselde herdenkingssteen op het terras van het café herinnert aan die geslaagde wielermanifestatie. Een hoogtepunt van de wielerhistorie van dit café was de tourpassage in 1992. Na het vertrek uit etappeplaats Valkenburg hield de hele Tourkaravaan halt in de Sibberkerkstraat en zorgde monsieur Leblanc persoonlijk voor een emotioneel en onvergetelijk gebaar: de Tourbaas stapte uit zijn directievoertuig en overhandigde het verbouwereerde kasteleinsechtpaar een gele trui. Een eerbetoon voor Mientje en Huub, maar ook voor Sibbe, dat nog steeds een klinkende naam heeft in de wielersport.

Huub en Mientje, een paar met een groot (wieler-)hart. Kampioen of krabber, het maakt hun niet uit; als ze wielrenner zijn hebben ze een streepje vóór bij het sympathieke tweetal.


Toppers van Toen

Ter gelegenheid van het
WK wielrennen van 1998
in Valkenburg werd er door
Cyclist een wieleravond
georganiseerd.
Een impressie...